Om Järvsö

Historik

Järvsö Lodge historia sträcker sig tillbaka till 1860 talet då det byggdes som Länsmansbostad och har därefter även inrymt Järvsös första postkontor. Pensionat blev det först på 1940 talet då Järnvägshotellets ägarinna Greta Olsson förvärvade fastigheten. 

Från 1973 med ett kortare uppehåll under åren 1989-92, då bygdens dotter Lill-Babs förvärvade Gästgården, drevs det som hotell och konferensgård av familjen Bergman. Bröderna Bergman kommer att ansvara för Järvsö Lodge Concierge Service.

Hitta hit

En mycket stor fördel med Järvsö är att det går snabbt att ta sig hit. Om man jämför med de flesta orterna i svenska fjällvärlden är det i princip halva sträckan, både dit och hem.

Dessutom är Järvsö en levande ort där man kan semestra och koppla av året om – för en helg, en kortvecka eller längre. Till Järvsöbacken och Järvsö Bergcykelpark är det 1,6 kilometer.

BIL

Det tar cirka 3,5 timmar att bila de 32 milen upp till Järvsö från Stockholm och cirka 1,5 timmar från Gävle. Du tar dig enkelt hit via E4:n upp till Tönnebro där du sedan svänger in på riksväg 83 som leder till Järvsö.

TÅG

Det går dagliga avgångar från Stockholms centralstation till Järvsö, där du enkelt kan ta en taxi, bli hämtad av Järvsö Lodge Concierge Service eller ta en rask promenad på 1,5 km till sällskapet som kanske redan är på plats och väntar i loungen.

BUSS

Bussbolaget Härjedalingen kör turer från Härjedalen till Stockholm flera gånger per dag. Bussen stannar mitt i byn där du kan bli upphämtad.

TAXI

Om du inte har egen bil på plats kan du antingen ta en taxi eller beställa transport via Järvsö Lodge Concierge Service. Smidigt och enkelt.

Alla årstider

I Järvsö semestrar man året om. Här finns alltid något att göra, endast 3.5 timmar med bil från Stockholm eller direkttåg från Stockholm C – Järvsö C under 3 timmar. Järvsö en levande ort, där de som bor och verkar i byn genuint brinner för att ta hand sina besökande gäster. Året om. Med en stor portion glädje, som smittar av sig.

Järvsö är otroligt vackert. Älven Ljusnan flyter fram längs dalgången och den ögonbedövande naturen. Skidåkning eller cykling på längden eller utför, nordiska djur på djurparken, ett sjudande kulturliv, bad och fiske eller mer äventyrliga vattenaktiviteter samt 9 vackra golfhål på 5 minuters promenadavstånd.

Järvsö är valmöjlighetens semesterort.

www.jarvso.se

Skidåkning

Järvsöbacken var Sveriges andra alpina anläggning som öppnades 1937. Med en fallhöjd på 230 m och längsta nedfart på 1650 meter är man en av Sveriges mest besökta skidanläggningar. Här finns 20 nedfarter och åtta liftar, en fantastisk snowpark och ett snökanonsystem som garanterar skidåkning hela säsongen.

I Järvsö finns längdskidåkningsspår men det är till grannbyn Harsa man skall bege sig om man älskar skidåkning på längden. Orten ligger på 400 m.ö.h och stoltserar med 85 km spår. Från Järvsö Lodge tar det cirka 15 minuter med bil.

www.jarvsobacken.se     www.harsa.se

Bergcykelpark

Järvsö Bergscykel Park är en downhill park som tar vid när skidåkningen tar slut, från mitten av maj till slutet av oktober. Den långa säsongen, i kombination med närheten från Stockholm gör att man kan få in veckor av cykeldagar på en säsong.

Parken är designad av det kanadensiska bolaget Gravity Logic som har sin bas i Whistler, Kanada. Här hittar du Sveriges roligaste cykelpark med downhill leder i alla nivåer, från den enkla gröna till hissnande svart. Förra säsongen kom bergscykel parken på andra plats i Sverige sett till besökarantal vilket säger en hel del.

www.jarvsobergscykelpark.se

Padel

Det finns två nybyggda utomhusbanor i underbara omgivningar i centrala Järvsö. Ny inomhushall är klar vintern 2021/22.

Nordens Vildmarkspark

Ett besök på ortens egna djurpark, Järvzoo, är en fantastisk och minnesvärd upplevelse för hela familjen. Här möter du nordens vilda djur på deras egna villkor i en fantastisk omgivning. Brunbjörn, varg, lo, räv, ren och berguv är bara några av alla två eller fyrfota djur du möter här.

Järvzoo ligger på sydsidan bredvid Järvsöbacken och Järvsö Bergscykel park. Du går genom djurparken på en tre kilometer lång trätrottoar i egen takt. I anslutning till Järvzoo kommer de två nästkommande årens Wild Kids spelas in.

www.jarvzoo.se

I eller på älven

Älven Ljusnan ringlar sig majestätiskt genom Järvsö vilket ger oändliga möjligheter till olika vattenaktiviteter. Här kan du i lugn takt paddla fram runt Sveriges största landsortskyrka eller bege dig ut på mer äventyrliga vatten. I ledning av de mycket erfarna guiderna på företaget Upplev Järvsö serveras spännande äventyr.

När sedan älven fryser bjuder Ljusnan upp till fantastiska möjligheter till långfärdsskridskor, något som ofta är problem för oss som bor lite söder ut då isarna dessvärre ibland lyser med sin frånvaro.

www.upplevjarvso.se

Sol och bad

Närmast Järvsö Lodge ligger Kyrkbybadet som har en mysig sandstrand. På Torön mitt i Ljusnan finns förutom badstrand, restaurang, beach volleyplan och ett gammalt flottarmuseum.

Vill du bada i en spegelblank sjö, kan du ta bilen till Kalvsjön eller Sorttjärn – där du kan hoppa ifrån en badbrygga med trampolin. Vid lite sämre väder finns det inomhushallar i grannbyarna – Färila med klättervägg och vattenrutschbana samt sim- och sporthallen i Delsbo.

www.toronkrog.se

Kultur och världsarv

Järvsö med omnejd fullkomligen sjuder av kultur. Gårdsauktioner, spelmanslag, VM i Hambo, Stenegård, teaterföreställningar och inte minst de fantastiska Hälsingegårdarna som sedan ett par år tillbaka finns med på Världsarvslistan. 

Platserna är många och alla är värda ett besök om man är intresserad av att fylla dagen med lite kultur, göra ett fynd, smaka på en lokalt producerad ost eller dryck. Eller bara låtas inspireras och förundras av ett av det svenskaste av Sverige.

www.stenegard.com