Om Järvsö

Alla årstider

I Järvsö semestrar man året om. Järvsö en levande ort, där de som bor och verkar i byn genuint brinner för att ta hand sina besökande gäster. Året om. Med en stor portion glädje, som smittar av sig.

Järvsö är otroligt vackert. Älven Ljusnan flyter fram längs dalgången och den ögonbedövande naturen. Skidåkning eller cykling på längden eller utför, nordiska djur på djurparken, ett sjudande kulturliv, bad och fiske eller mer äventyrliga vattenaktiviteter samt 9 vackra golfhål på 5 minuters promenadavstånd.

Järvsö är valmöjlighetens semesterort.

www.jarvso.se

Skidåkning

Järvsöbacken var Sveriges andra alpina anläggning som öppnades 1937. Med en fallhöjd på 230 m och längsta nedfart på 1650 meter är man en av Sveriges mest besökta skidanläggningar. Här finns 20 nedfarter, åtta liftar och fem rullband samt en fantastisk snowpark och ett snökanonsystem som garanterar skidåkning hela säsongen.

I Järvsö finns längdskidåkningsspår men det är till grannbyn Harsa man skall bege sig om man älskar skidåkning på längden. Orten ligger på 400 m.ö.h och stoltserar med 85 km spår. Från Järvsö Lodge tar det cirka 15 minuter med bil.

www.jarvsobacken.se     www.harsa.se

Bergcykelpark

Järvsö Bergscykel Park är en downhill park som tar vid när skidåkningen tar slut, från mitten av maj till slutet av oktober. Den långa säsongen, i kombination med närheten från Stockholm gör att man kan få in veckor av cykeldagar på en säsong.

Parken är designad av det kanadensiska bolaget Gravity Logic som har sin bas i Whistler, Kanada. Här hittar du en av Sveriges roligaste cykelparker med downhill-leder i alla nivåer, från den enkla gröna till hissnande svart. Förra säsongen kom bergscykelparken på andra plats i Sverige, sett till besökarantal vilket säger en hel del.

www.jarvsobergscykelpark.se

Padel

Det finns två nybyggda utomhusbanor i underbara omgivningar i centrala Järvsö. Vintern 2021/22 stod också en ny fräsch inomhushall klar där det även finns en specialbana för barn under 10 år. 

Nordens Vildmarkspark

Ett besök på ortens egen djurpark, Järvzoo, är en minnesvärd upplevelse för hela familjen. Här möter du Nordens vilda djur på deras egna villkor i en fantastisk omgivning. Brunbjörn, varg, lo, räv, ren och berguv är bara några av alla två eller fyrfota djur du möter här. 

Järvzoo ligger på sydsidan bredvid Järvsöbacken och Järvsö Bergscykel park. Du går genom djurparken på en tre kilometer lång trätrottoar i egen takt. Grillplatser finns längs vägen så glöm inte matsäcken.

I anslutning till Järvzoo kommer de två nästkommande årens Wild Kids spelas in.

www.jarvzoo.se

I eller på älven

Älven Ljusnan ringlar sig majestätiskt genom Järvsö vilket ger oändliga möjligheter till olika vattenaktiviteter. Här kan du i lugn takt paddla fram runt Sveriges största landsortskyrka eller bege dig ut på mer äventyrliga vatten. I ledning av de mycket erfarna guiderna på företaget Upplev Järvsö serveras spännande äventyr.

När sedan älven fryser bjuder Ljusnan upp till fantastiska möjligheter till långfärdsskridskor, något som ofta är problem för oss som bor lite söder ut då isarna dessvärre ibland lyser med sin frånvaro.

www.upplevjarvso.se

Sol och bad

Närmast Järvsö Lodge ligger Kyrkbybadet som har en mysig sandstrand. På Torön mitt i Ljusnan finns förutom badstrand, restaurang, beachvolleyplan och ett gammalt flottarmuseum.

Vill du bada i en spegelblank sjö, kan du ta bilen till Kalvsjön eller Sorttjärn – där du kan hoppa ifrån en badbrygga med trampolin. Vid lite sämre väder finns det inomhushallar i grannbyarna – Färila med klättervägg och vattenrutschbana samt sim- och sporthallen i Delsbo.

www.toronkrog.se

Kultur och världsarv

Järvsö med omnejd fullkomligen sjuder av kultur. Gårdsauktioner, spelmanslag, VM i Hambo, Stenegård, teaterföreställningar och inte minst de fantastiska Hälsingegårdarna som sedan ett par år tillbaka finns med på Världsarvslistan. 

Platserna är många och alla är värda ett besök om man är intresserad av att fylla dagen med lite kultur, göra ett fynd, smaka på en lokalt producerad ost eller dryck. Eller bara låtas inspireras och förundras av ett av det svenskaste av Sverige.

www.stenegard.com

Historik

Järvsö Lodge historia sträcker sig tillbaka till 1860 talet då det byggdes som Länsmansbostad och har därefter även inrymt Järvsös första postkontor. Pensionat blev det först på 1940 talet då Järnvägshotellets ägarinna Greta Olsson förvärvade fastigheten. 

Från 1973 med ett kortare uppehåll under åren 1989-92, då bygdens dotter Lill-Babs förvärvade Gästgården, drevs det som hotell och konferensgård av familjen Bergman. Bröderna Bergman kommer att ansvara för Järvsö Lodge Concierge Service.